Bagaimana Mempromosikan Link Affiliate?

Saya sudah mendaftar sebagai affiliate, tapi saya tidak tahu bagaimana nak mempromosikannya, boleh beri saya tunjuk ajar?
Anda boleh meletakkan link serta banner-banner yang disediakan yang terdapat di bahagian control panel. Hanya perlu copy & paste sahaja kod-kod html yang diberikan ke dalam website / weblog anda.

Tapi saya takde website? Bagaimana?
Oh!.. kalau begitu anda boleh mengiklankannya di dalam forum yang anda selalu sertai. Tetapi harus diingat, jangan sesekali membuat spam di forum tersebut. Baca terlebih dahulu peraturan yang terdapat di sesebuah forum, iklankan affiliate link di ruangan yang dibenarkan sahaja di forum tersebut, ini kerana, sesetengah forum memang menyediakan ruangan khas untuk sesiapa membuat iklan. Jika forum tersebut tidak menyediakan ruangan iklan, anda mungkin boleh meletakkan affiliate link anda sebagai signature.

Oh! Tapi saya ni takde masa & tak tahu lah nak join2 forum ni... ada cara lain tak?
Anda boleh letakkan affiliate link tersebut dibahagian signature email anda, dengan cara ini, setiap kali anda menghantar email, si penerima email akan terbaca affiliate link anda.

Oh!.. ok juga, tapi saya jarang hantar email kepada orang! Saya selalu chating je!
Jika begitu, letakkan affiliate link anda dibahagian “status” anda sewaktu anda online.

Selain daritu?
Anda juga boleh letakkan link affiliate anda di bahagian “link” di dalam yahoogroup yang anda sertai.

Oh! ada cara lain tak macam mana nak promosikan affiliate link ini?
Ada!… tulis satu artikel yang berkaitan, letakkan link affiliate anda di dalam artikel tersebut ataupun di dalam resource box. Kemudian, submit artikel tersebut ke artikel direktori seperti articlecity.com, goarticles.com tips.com.my dan sebagainya. Jika artikel anda berbahasa melayu, mungkin anda boleh menghantar artikel anda ke website-website komuniti berbahasa melayu seperti perkahwinan.com.my, kedahonline.net dan sebagainya. Pada kebiasaannya mereka ini menyediakan satu ruangan untuk menerima artikel daripada orang ramai. Namun begitu, pastikan artikel anda itu bermanfaat dan sesuai dengan sesuatu komuniti itu.

Hmm.. saya tak pandai tulis artikel la.. ada cara lain tak?
Ada… anda boleh beli ruang iklan di website-website yang popular seperti beritaharian , mawifc, cari.com.my dan mana-mana website yang anda rasakan sesuai. Kalau nak lebih advance, anda boleh mencuba program adword dari google.

Ok!.. tima kasih... tapi saya rasa, semua cara yang saudara nyatakan itu susah lah nak buat, saya takde website, takde blog, takde duit nak buat iklan, tak tahu nak tulis artikel, tak boleh chating sebab kena blok, tak pandai & takde masa untuk masuk forum dan tak ramai kawan untuk menghantar email. Jadi apa cara yang paling mudah untuk saya promote affiliate link ini dan seterusnya dapat duit?
Oh! kalau begitu.. anda kena terima hakikat… anda sememangnya tidak mempunyai bakat untuk menjadi seorang affiliate. Mungkin anda boleh cuba lagi lain kali.. maaf, anda gagal untuk ke pusingan seterusnya… NEXT!.

64 thoughts on “Bagaimana Mempromosikan Link Affiliate?

  1. Pingback: Cara Promosi Link Affiliate? | Ezy Grafik

  2. perkara promosi ni tu yang payah sikit.. kene la pandai merantau kat laman2 yg bersepah2tu..kadang2 promote2 berbulan satu hit pon tak dapat.. tu macam mana nak dapat sale…..whalbs..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge