Bagaimana Mempromosikan Link Affiliate?

Saya sudah mendaftar sebagai affiliate, tapi saya tidak tahu bagaimana nak mempromosikannya, boleh beri saya tunjuk ajar?
Anda boleh meletakkan link serta banner-banner yang disediakan yang terdapat di bahagian control panel. Hanya perlu copy & paste sahaja kod-kod html yang diberikan ke dalam website / weblog anda.

Tapi saya takde website? Bagaimana?
Oh!.. kalau begitu anda boleh mengiklankannya di dalam forum yang anda selalu sertai. Tetapi harus diingat, jangan sesekali membuat spam di forum tersebut. Baca terlebih dahulu peraturan yang terdapat di sesebuah forum, iklankan affiliate link di ruangan yang dibenarkan sahaja di forum tersebut, ini kerana, sesetengah forum memang menyediakan ruangan khas untuk sesiapa membuat iklan. Jika forum tersebut tidak menyediakan ruangan iklan, anda mungkin boleh meletakkan affiliate link anda sebagai signature.

Oh! Tapi saya ni takde masa & tak tahu lah nak join2 forum ni... ada cara lain tak?
Anda boleh letakkan affiliate link tersebut dibahagian signature email anda, dengan cara ini, setiap kali anda menghantar email, si penerima email akan terbaca affiliate link anda.

Oh!.. ok juga, tapi saya jarang hantar email kepada orang! Saya selalu chating je!
Jika begitu, letakkan affiliate link anda dibahagian “status” anda sewaktu anda online.

Selain daritu?
Anda juga boleh letakkan link affiliate anda di bahagian “link” di dalam yahoogroup yang anda sertai.

Oh! ada cara lain tak macam mana nak promosikan affiliate link ini?
Ada!… tulis satu artikel yang berkaitan, letakkan link affiliate anda di dalam artikel tersebut ataupun di dalam resource box. Kemudian, submit artikel tersebut ke artikel direktori seperti articlecity.com, goarticles.com tips.com.my dan sebagainya. Jika artikel anda berbahasa melayu, mungkin anda boleh menghantar artikel anda ke website-website komuniti berbahasa melayu seperti perkahwinan.com.my, kedahonline.net dan sebagainya. Pada kebiasaannya mereka ini menyediakan satu ruangan untuk menerima artikel daripada orang ramai. Namun begitu, pastikan artikel anda itu bermanfaat dan sesuai dengan sesuatu komuniti itu.

Hmm.. saya tak pandai tulis artikel la.. ada cara lain tak?
Ada… anda boleh beli ruang iklan di website-website yang popular seperti beritaharian , mawifc, cari.com.my dan mana-mana website yang anda rasakan sesuai. Kalau nak lebih advance, anda boleh mencuba program adword dari google.

Ok!.. tima kasih... tapi saya rasa, semua cara yang saudara nyatakan itu susah lah nak buat, saya takde website, takde blog, takde duit nak buat iklan, tak tahu nak tulis artikel, tak boleh chating sebab kena blok, tak pandai & takde masa untuk masuk forum dan tak ramai kawan untuk menghantar email. Jadi apa cara yang paling mudah untuk saya promote affiliate link ini dan seterusnya dapat duit?
Oh! kalau begitu.. anda kena terima hakikat… anda sememangnya tidak mempunyai bakat untuk menjadi seorang affiliate. Mungkin anda boleh cuba lagi lain kali.. maaf, anda gagal untuk ke pusingan seterusnya… NEXT!.

64 Comments

  1. matzfain July 29, 2006
  2. Labanon July 29, 2006
  3. robotys July 30, 2006
  4. cikgubiz July 30, 2006
  5. phupang July 30, 2006
  6. shuth July 31, 2006
  7. Noorizam Shah July 31, 2006
  8. mdpai August 1, 2006
  9. Sipenglipurlara August 2, 2006
  10. mftwck69 August 10, 2006
  11. Mahar September 24, 2006
  12. amiril October 3, 2006
  13. azleen kasmini bt mohd tahir October 24, 2006
  14. ila_mumy November 15, 2006
  15. ila_mumy November 15, 2006
  16. arziesha_aqua February 8, 2007
  17. zedi May 23, 2007
  18. dalin June 20, 2007
  19. ziana July 15, 2007
  20. putra August 29, 2007
  21. 2ndcybenet September 10, 2007
  22. zie October 20, 2007
  23. Hamid October 26, 2007
  24. tudge December 24, 2007
  25. Mohd Hafez December 27, 2007
  26. zaza April 10, 2008
  27. zunaidi May 30, 2008
  28. ATILIA June 26, 2008
  29. ayu October 7, 2008
  30. ayu October 7, 2008
  31. asmid October 7, 2008
  32. shuth October 7, 2008
  33. durrah October 9, 2008
  34. adibah November 15, 2008
  35. Alam February 22, 2009
  36. azezul February 22, 2009
  37. D'Carbo March 11, 2009
  38. wak panuci March 11, 2009
  39. anis March 15, 2009
  40. pencarimaklumat_2020 April 2, 2009
  41. norzi April 4, 2009
  42. adzrollz May 16, 2009
  43. azam97 May 27, 2009
  44. imabiz September 10, 2009
  45. laura September 11, 2009
  46. m saiful October 2, 2009
  47. oneman January 27, 2010
  48. Bro Yusri May 10, 2010
  49. Bro Yusri May 10, 2010
  50. fzahra May 20, 2010
  51. min May 28, 2010
  52. mat May 31, 2010
  53. cartoon June 15, 2010
  54. rayban wayfarer July 15, 2010
  55. Langkah Minda Positif February 9, 2011
  56. safwan February 19, 2011
  57. zidan72 February 23, 2011
  58. naimhalel June 16, 2012
  59. Zulfaka Ali February 22, 2013
  60. malbath March 21, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge