3 Cara Pantas Jimat Duit Setiap Bulan

Hari ini, saya ingin beri tips ringkas bagaimana anda boleh jimatkan duit anda setiap bulan. Jadi.. duit yang lebih tu nanti.. bolehlah di simpan, atau digunakan kepada perkara lain yang lebih berfaedah.

1) Hentikan langganan TV berbayar anda.

Saya dah buktikan.. dan berjuta-juta lagi orang telah membuktikan, bahawa, mereka masih lagi bernyawa dan hidup dengan gembira tanpa memiliki a***o di rumah. Saya rasa, keseronokan melihat aksi mawi menari di saluran TV berbayar, masih belum mampu untuk menenangkan fikiran anda, yang sentiasa berserabut dan rungsing, memikirkan “macam mana nak cari duit lebih” untuk menampung sara hidup anda setiap bulan. Jika, dengan berhenti melanggan saluran TV berbayar dapat menjimatkan (sila baca sebagai “menambahkan pendapatan”) anda sebanyak RM50 setiap bulan? Mengapa anda tidak lakukannya sahaja?

2) Bersenam dengan bijak

Sesetengah orang kata, kesihatan itu lebih penting dari wang.. itu saya tidak nafikan. Cuma, jika sesuatu aktiviti kesihatan itu boleh “menyakitkan” wang anda.. saya rasa, itu bukanlah sesuatu yang bijak. Antara langkah drastik yang boleh anda ambil jika anda mengalami masalah kewangan, ialah dengan menamatkan keahlian anda di pusat-pusat gym. Sekali lagi.. berjuta-juta orang dah membuktikan, mereka masih boleh hidup dengan sihat dan cergas tanpa perlu pergi ke gym.

3) Langganan bahan bacaan bulanan

Adakah anda ada melanggan bahan bacaan yang memerlukan anda membuat bayaran setiap bulan? seperti.. Suratkhabar? Majalah? URTV? HAI? MANGGA? Mungkin anda boleh hentikan seketika, dan duit yang lebih tu, gunakan ia untuk membeli bahan bacaan yang lebih bermanfaat seperti buku-buku yang mengajarkan anda tentang pengurusan kewangan.

Sebenarnya, banyak lagi cara anda boleh lakukan untuk menjimatkan wang anda setiap bulan, apa yang perlu anda lakukan ialah, menyemak semua bil-bil bulanan anda. Semaklah dengan teliti.. mungkin ada sesetengah bil bulanan itu, anda boleh elakkan dan tidak perlukan di dalam hidup anda. Terutama sekali, bil-bil yang anda bayar setiap bulan secara automatik melalui potongan kad kredit anda.Sekali lagi… semak bil-bil bulanan anda, buat penilaian semula, adakah bil tersebut benar-benar perlu atau anda boleh tamatkannya sahaja, untuk menjadikan hidup anda lebih tenang dan gembira.
Yosh!..

P/S:-

1) Post terdahulu tentang “Petua Simpan Duit Banyak-banyak”
2) Dapatkan lebih banyak lagi petua tentang penjimatan wang di dalam “buku pink” ini !

35 thoughts on “3 Cara Pantas Jimat Duit Setiap Bulan

  1. rumah saya pun tak ada a***o dan saya hidup gembira tapi tak ada internet takbleh woo

    lagi tip, kurangkan makan kat luar. berjuta orang juga dah buktikan dengan tak makan kat luar sangat mereka boleh hidup gembira

  2. Saya setuju dengan azwan. Tapi kurangkan makan luar hanya jika ramai ahli keluarga. Kalau masih bujang rasanya jimat lagi kalau makan luar. Minum air kosong pun dah cukup.

    Tapi saya tak setuju tentang bayaran tusyen anak-anak dihentikan. Kalau parents tu kerja cikgu sekalipun, memang susah nak ajar anak sendiri. Inikan pelaburan untuk ilmu, terutamanya untuk mereka yang akan mengambil peperiksaan UPSR, PMR & SPM. Mungkin Shuth belum ada anak ambil periksa besar lagi tak?

  3. He.. he… 4 cara yang saya nyatakan diatas bukanlah perkara yang MESTI dilakukan.. ia bergantung kepada situasi dan keselesaan setiap orang.

    Pada hasafi… mungkin tuisyen anak itu sangat penting dan masih mampu untuk dibiayai.. tapi bagi orang lain, especially yang baru kehilangan kerja. dan diisytiharkan bankrap.. dan duit nak makan pun tak cukup.. memberhentikan tuisyen anak mungkin satu pilihan yang munasabah bagi mereka.

    Apa-apa pun macam saya tulis kat atas..

    Semak bil-bil bulanan anda, buat penilaian semula, adakah bil tersebut benar-benar perlu atau anda boleh tamatkannya sahaja, untuk menjadikan hidup anda lebih tenang dan gembira.

    Yerla… masa kita tgh ok, kedudukan kewangan kita baik..memang kita rasakan sesuatu perkara itu amat penting dan perlu.. tetapi bila dah alami masalah kewangan.. satu cara yang pantas untuk memperbaikinya semula,.. adalah dengan mempertingkan semula segala perkara-perkara yang memerlukan bayaran secara bulanan.
    P/s:- Ramai juga anak-anak orang kampung yang tidak pergi tuisyen masih boleh berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan..

    :)

  4. setuju…
    Pasang internet pun satu cara untuk berjimat. Tak yah pasang A***0 pun boleh dengar bola dr radio internet.Tak yah beli paper. Bayangkan kalau 1 hari 1 paper RM1.50. 30 hari dah rm45. Tue tak masuk a***0 lagi.

    p/s: pasang internet boleh buat duit :)

  5. Betul tu, kita kena kurangkan beberapa perbelanjaan yg sepatutnya kita boleh kurangkan. Macam A***O tu, kita boleh tgk tv biasa jer. Lagi pun, bukannya semua org ada masa sgt tgk tv selalu. Tapi kalau internet broadband, itu memang perlulah terutama yg buat e-biz.

    Kalau diberi pilihan antara internet & tv berbayar yg kena bayar tiap2 bulan, saya pilih internet sebab capaiannya global dan seluruh dunia, interaktif, boleh buat bisnes di internet dan boleh berkomunikasi.

    P/S: Org Johor terutama sebelah selatan beruntunglah sikit. Tak payah langgan A***O pun takpe, boleh dapat 16 siaran tv percuma. Kat kg saya dpt 15 siaran tv :D

  6. cara saya nak jimatkan duit langgan a*** tapi boleh gak tengok.Pergi jer tengok kat kedai mamak atau kedai yang ada channel tuh.Nak jimat taknak kuar duit..order jer air kosong.kehkeh keh.berbulu mamak nanti.Saya ada seorang kawan yang memang kedekut tahap cipan..tapi beliau berjaya jadi usahawan yang dapat saving 10-20k sebulan dengan hanya terlalu berkira untuk buat sesuatu.Kadang2 melampau gak.Kalau pegi minum..dia akan order teh dan ais kosong.teh baru 70 sen.Ais kosong free.Tapi dia boleh minum teh ais dengan hanya 70 sen yang harganya RM1.jimat-jimat

  7. Maybe satu lagi tips:

    Jangan baca suratkhabar Melayu, baca suratkhabar orang putih.
    (Surat khabar orang putih 1.20 je, murah 30 sen) ;)

    Atau nak lagi hardcore, pegi keja awal… amik The Sun free kat stesen LRT. (improve English+paper free)

    Hmm, btw shuth… soalan yang dah lama nak tanya tapi tak tertanya2… Kenapa pilih “pink” ? ;) Kan ada banyak lagi kaler… hehe

  8. astro; setakat hari ni, saya perlukannya sebab kat tempat saya skrg, tv free tak clear; tapi saya bersyukur krn tinggal di rumah pegawai kerajaan yg tak payah bayar sewa bulanan.

    tuisyen; setakat matematik/matematik tambahan pastinya kena wife saya yg mengajar anak2 saya nanti sebab beliau seorang guru matematik tambahan.

    tips tambahan; biasakan diri kita dgn merekod dan merancang dahulu setiap perbelanjaan kita seharian/bulanan/tahunan;

  9. nie semua bergantung kepada kemampuan kot…kalo tiap2 bulan asyik ‘sengkek’ je.. baik potong je TV berbayar… gantikan dengan line internet…pastu jana duit dgn internet…. bukan je bleh jimat..malah boleh dpt duit tambahan.. :D

  10. Tip yang cukup menarik. Kebanyakkan keluarga saya memang tak pasang astro di umah pun. Bagi saya drp astro lebih baik pasang internet byk benda yg menafaat bole dapat disitu. Bab bahan bacaan saya rasa hentikan bacaan yg berbentuk hiburan…
    Tapi majalah anjung seri saya tak bole henti looo…

  11. Ada sorang housemate saya bagi tips untuk jimat duit kat rumah sewa:
    - basuh baju dan mandi kat masjid, jangan mandi kat rumah.
    - caj handphone dan laptop kat masjid, ofis, jangan caj kat rumah.
    - kalau nak guna streamyx, jangan daftar baru. Mintak jiran anda pecahkan line dia dengan router.

    setakat ni dia sorang la yang buat benda2 tu kecuali yang no 3. pasal jiran ta pakai streamyx

  12. apa kabar shuth..ni first time sy join blog ni..mmg sgt menarik dan ilmiah..rajin update lak tu..respek betul..nak cerita pasal jimat cermat ni takleh nak cakap ape la..sebab saya lom keje lagik..still belajar..takde income even side income pon takde..takde bil nak bayar tapi sgt jimat cermat sbb mmg selalu pokai..makan pon sekali sehari kekadang telupa..da dua ari baru perasan tak makan..horror betul! da la full time student kalo dapat keje pon smpi 12 tgh malam, esok da patah2 pinggang nak pegi kelas..ade care nak buat side income kat internet ke? dapat 200 sebulan pun da lebih dari cukup..bagi saya la..orang lain tak tau pulak..time kasih bebanyak

  13. Aku jimat pakai air.. Caranya control valve dikesemua pili air. Alhamdulilah.. Aku dulu pakai dlm RM 50-60 sebulan skrg RM 20++ max RM30( kalu ada sedara dtg ramai.. Aku bertanyakan rakan kerja d bahagian air katanya kita ni bila buka pili memang max so banyak pembaziran so kita pakai setakat mana yg nak pakai je. Cth di sinki dapur, Air sure direct dr meter so pressure kuat. bila buka sure kita pulas cukup-2 air melantun banyak keluar, kalu kita control valve bawah sinki tu so kita pakai yg mana sepatutnya jee

    Wassalam

  14. Macam mana plak kalau kereta kita drp 2 nak kurangkan satu.Ini adalah cara yg paling bijak menggurangkan perbelanjaan…tapi wujud masalah disini tiade buyer.Perlukah kita pulangkan ke bank….Ada tak sesiape ade idea tentang masalah nie…

  15. [quote comment="1704"]He.. he… 4 cara yang saya nyatakan diatas bukanlah perkara yang MESTI dilakukan.. ia bergantung kepada situasi dan keselesaan setiap orang.

    Pada hasafi… mungkin tuisyen anak itu sangat penting dan masih mampu untuk dibiayai.. tapi bagi orang lain, especially yang baru kehilangan kerja. dan diisytiharkan bankrap.. dan duit nak makan pun tak cukup.. memberhentikan tuisyen anak mungkin satu pilihan yang munasabah bagi mereka.

    Apa-apa pun macam saya tulis kat atas..

    Semak bil-bil bulanan anda, buat penilaian semula, adakah bil tersebut benar-benar perlu atau anda boleh tamatkannya sahaja, untuk menjadikan hidup anda lebih tenang dan gembira.

    Yerla… masa kita tgh ok, kedudukan kewangan kita baik..memang kita rasakan sesuatu perkara itu amat penting dan perlu.. tetapi bila dah alami masalah kewangan.. satu cara yang pantas untuk memperbaikinya semula,.. adalah dengan mempertingkan semula segala perkara-perkara yang memerlukan bayaran secara bulanan.
    P/s:- Ramai juga anak-anak orang kampung yang tidak pergi tuisyen masih boleh berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan..

    :)[/quote]

    Aku…????

    4 yg ko senaraikan, satu pun tak mampu… tak der pun kat umah…. tak kaya jugak…
    tak happy jugak… tiap tiap ari.. cam nak pecah kepala cam ner nak klentong bank… Nak sorok kete dari kene tarik…. tunggak, tunggak… tunggak lagi….

  16. [quote comment="1968"]Aku jimat pakai air.. Caranya control valve dikesemua pili air. Alhamdulilah.. Aku dulu pakai dlm RM 50-60 sebulan skrg RM 20 max RM30( kalu ada sedara dtg ramai.. Aku bertanyakan rakan kerja d bahagian air katanya kita ni bila buka pili memang max so banyak pembaziran so kita pakai setakat mana yg nak pakai je. Cth di sinki dapur, Air sure direct dr meter so pressure kuat. bila buka sure kita pulas cukup-2 air melantun banyak keluar, kalu kita control valve bawah sinki tu so kita pakai yg mana sepatutnya jee

    Wassalam[/quote]

    huiihhhh !!!!…

    giler ko ni… air ajer dah puluh puluh….

    Aku anak beranak guna air sebulan paling tinggi belasan jerrr… jarang sesangat jd RM 20.00 koman koman pun ringgit ringgit jerrr… kalau letrik yer la ….. Paling maximum RM70 – 80 (internet terus….) chatting some more (husband), games (kids)…. But, thanx for yr info… aku nak buat kat umah nnt…

  17. [quote comment="1792"]apa kabar shuth..ni first time sy join blog ni..mmg sgt menarik dan ilmiah..rajin update lak tu..respek betul..nak cerita pasal jimat cermat ni takleh nak cakap ape la..sebab saya lom keje lagik..still belajar..takde income even side income pon takde..takde bil nak bayar tapi sgt jimat cermat sbb mmg selalu pokai..makan pon sekali sehari kekadang telupa..da dua ari baru perasan tak makan..horror betul! da la full time student kalo dapat keje pon smpi 12 tgh malam, esok da patah2 pinggang nak pegi kelas..ade care nak buat side income kat internet ke? dapat 200 sebulan pun da lebih dari cukup..bagi saya la..orang lain tak tau pulak..time kasih bebanyak[/quote]

    aku dah berkeluarga pun kekadang miss soru…. bukan ko yg student jerrr… sbb nak cari part time la ni, aku jumpa blog shuth ni…. same la aku… kalau dpt tambah 200 lagi sebulan .. alhamdulillah… sape nak bagi oiiii..!!!

  18. [quote comment="1717"]Betul tu, kita kena kurangkan beberapa perbelanjaan yg sepatutnya kita boleh kurangkan. Macam A***O tu, kita boleh tgk tv biasa jer. Lagi pun, bukannya semua org ada masa sgt tgk tv selalu. Tapi kalau internet broadband, itu memang perlulah terutama yg buat e-biz.

    Kalau diberi pilihan antara internet & tv berbayar yg kena bayar tiap2 bulan, saya pilih internet sebab capaiannya global dan seluruh dunia, interaktif, boleh buat bisnes di internet dan boleh berkomunikasi.

    P/S: Org Johor terutama sebelah selatan beruntunglah sikit. Tak payah langgan A***O pun takpe, boleh dapat 16 siaran tv percuma. Kat kg saya dpt 15 siaran tv :D[/quote]

    Huihhh !!!!! banyak nyer siaran… kg ko kat ner arrr…???

    Kampung aku kat Kupang, Baling, Kedah… cume dpt 3 siaran itu pun TV3 blurrr blurrrr… kejap ader kejap tak derrr cam biskut lak…

  19. Satu Lagi…kalau nak beli kereta tak payah beli yang baru….beli je yang secondhand 3bln ke atas. Byak penjimatan tu…Kereta biasanya setakat umur 5 thn tak byk problem, so tak pe nyer beli yg second hand. Tak payah citer dgn member2.

    Dah sebulan aku balik Mesia dan kat rumah belum ada tv lagi, tak ade pun aku rasa apa2. Malah boleh tidur awal dan bangun awal terutama kalau ada bebudak kecik. Elok galakkan mereka tidur awal dari terbeliak bijik mata kat depan tv sdgkan mak bapak dah berdengkur kat dlm bilik.

    Kalau ada duit lebih elok beli ASB, byk sikit pulangan. Kalau lebih berani beli unit trust yang berdaya maju. Saya tak galakkan bagi yg ada duit ciput utk beli syer sbb risiko amat tinggi tambah pulak kita dah nak masuk pusingan ekononmi merudum, so, berhati2.

    Kalau ada duit lebih dan rasa nak makan angin tanya2kan adik beradik atau member2 yang kerja hotel sebab hotel biasanya ada rate murah utk staf dan friends dia menginap. Saya pernah kerja hotel, jadi saya tahulah benda2 secret ni.

    Sesekali sekala apa salahnya berpuasa utk menjimatkan belanja dan dapat pahala lagi. 2 dlm 1 lah tu.

    Tu jer lah dulu yg nak saya kongsikan buat masa nih.

  20. Aku dah ada sebijik keta Citra (itu pun dah save sebab harga baru pun baru RM70K, kalau keta lain yg setaraf maunya RM150K)- kalau ada sape2 nk beli boleh reply blog ni)). Dia punya minyak pegi keje RM15 hari2, sebulan lebih krg RM300. Dah sebab byk sgt minyaknye, baik aku beli sebijik Viva. Minyak pi keje baru RM6 je. Dah jimat RM9. Tapi kena bayar RM370, dia punya ansuran bulanan. Tapi aku dapat dua bijik keta. Citra tu buat balik kampung je, sedap sikit jalan jauh. Aku setuju dgn pendapat korang- tak langgan Astro(sape2 yg langgan Astro ni boleh dikategorikan sbg krg cerdik la – yg free ade nk jgk yg berbayar), , aku pun tak langgan Astro menyampah sebab byk sangat channel, tak tau nak tgk yg mana satu. aku suka makan kt rumah sebab wife aku masak sedap drp kt luar. Tapi belanja utk dapur pun boleh tahan la jgk bulan2.

  21. btl gak cdgn korang smua..

    cam aku bujang xpyh nk beli keta..dah kwin kgsi la ngn bini beli..

    bajek2la duit nk mkn 2,kalau bln nie mkn 3rts,cbe la kurangkn ckit utk bln dpn..280 ke..tiap2 korang kluarkn duit dlm bank,smpnla resitnye..care 2 leh wt korang tau blanje utk bln 2..

  22. hai… salam 1 malaysia.

    cara jimat duit yang mungkin boleh dipraktikan

    1. JIMATKAN BIL AIR.
    - siram bunga gunakan air bilasan kain atau pinggan.
    - tadah air hujan untuk memcuci atau gali perigi kalau ada
    ruang atau pun mandi sungai jika tinggal dikampung.
    - Mandi 2 kali sehari dengan mengunakan baldi jangan guna
    shower sebab seronok sehingga lupa nak berhenti.
    - Gunakan jenis mangkuk tandas yang tidak banyak pakai air.
    - Kalau guna elektrik dibawah RM20 FOC.

    2. JIMATKAN BIL API.
    - Guna alat penjimat elektrik harga pasaran RM 100-RM300.Bil api saya sebelum pemakaian RM180-RM200 selepas RM 100-RM130, jimat bukan.
    - Guna bulb lampu yang dapat menjimatkan, biasanya dari brand
    Philips.
    - Elakkan menggunakan elektrik secara berlebihan pada waktu
    puncak, dan menggunakan beberapa peralatan elektrik pada
    masa yang sama ,cth; rice cooker dan sterika.

    3.JIMATKAN BIL-BIL LAIN.
    - Saya masih boleh menyaksikan perlawanan bola sepak tanpa perlu melanggan siaran berbayar, caranya.
    — Menziarahi rakan yang ada astro pada hunjung minggu.
    — lepak kedai mamak yang ada astro.
    - Jika anda seorang yang suka membaca majalah ,berita atau novel boleh lah pergi ke perpustakaan , macam-macam ada. atau pun langgan broadband pakej sehari , seminggu, atau sebulan gunakan lah untuk melayari info yang tiada batasan .,

    4. KURANGKAN KOS aksesori ,MAINTAINENCE KENDERAAN.
    - sesetengah dari kita sanggup menghabiskan 10%-50% daripada gaji untuk kenderaan kesayang, namun kebanyakan perbelanjaan itu tidak penting sekadar nice look, utamakan perbenlanjaan untuk safety je.
    -Minimum pergerakaan kendaraan anda semampunya, ini akan memanjangkan jangka hayat tayar , enjin, suspension, motoroil , cleaner,brake dll. Mileage biasanya boleh menaikan value kenderaan ini bila nak jual kelak.

    -Apabila menukarkan alat ganti kenderaan gunakan yang original atau new brand kerana ia tahan lebih lama , harganya mungkin mahal tapi secara keseluruhannya anda telah berjimat dari segi labour charge dan juga kos ulang-alik ke bengkel .
    - Kalau anda terpaksa memandu ke tempat kerja dan kebetulan pula berjiran dengan rakan sekerja bolehlah bergilir-gilir membawa kenderaan.

    4. JIMATKAN PERBELANJAAN DAPUR ANDA.

    - Berjimat tidak semestinya berhenti menggunakan sesuatu produk yang telah kita percayai , tetapi kita mungkin boleh dapatkan dari pekedai lain yang menawarkan pada harga yang lebih murah.
    - Biasanya peniaga atau pekedai akan menjual sesuatu produk pada harga yang sangat murah berbanding kedai lain, sehingga pelanggan merasakan semua barang yang ada di kedai tersebut murah, tapi hakikatnya tidak begitu. oleh itu senaraikan barang yang kita perlu setiap bulan dan buatlah pemantauan harga dari kedai ke kedai dimana produk tu murah beli. Mungkin kaedah ni agak rumit jika bersendirian tapi mudah jika kita berkongsi maklumat dengan saudara,jiran dan rakan.
    - Jika harga sesuatu produk itu meningkat kita boleh gantikannya dengan produk lain yang lebih murah, kenaikan harga sesuatu produk tersebut disebabkan permintaan yang tinggi, gunakan kuasa beli kita untuk mengawal harga.
    - Di negara afrika ramai yang meninggal disebabkan kurang makanan, Malaysia terlebih makan. Jadi kurangkan membeli snack, dapat jimat kos hospital.
    - kurangkan majlis keraian, dalam setahun kita ada perayaan hari raya,harijadi , kenduri , yang pastinya setiap keraian itu akan memerlukan kos min RM 1000, andaikan anda mengadakan 5 keraian setiap tahun, tidakkah itu membebankan.

    Tips ini berdasarkan pengalaman penulis,info yang dibaca dan sumber dari rakan dan kenalan.

  23. cara aku urus duit…
    gaji bahagi 3 benda
    1. hutang bank
    2. simpanan
    3. perbelanjaan
    contoh: gaji aku rm 9 ribu
    1. 3000 bank tiap2 bulan (rumah, car, minyak)
    2. 3000 asb
    3. belanja peribadi tapi biasanya aku masuk balik kat asb sebab belanja makan dapur suami tanggung. jadi simpanan lebih.
    itu cara aku lah…sebab aku pernah dengar gaji kita mesti bahagi tiga…aku dengar kat tv3 bijak wang dulu

  24. Pendapat saya pula, hampir sama dengan cikgu salihah. Bezanya saya pecahkan simpanan kepada bebarapa bahagian. Cth : (1) ASB (2) TABUNG HAJI (3) KOPERASI (4) BANK RAKYAT (5) SIMPANAN EMAS GIA di Public Bank… Lu ada lebihan wang lagi, biasanya saya kan bayar hutang2 seperti kereta LEBIH AWAL daripada kebiasaan. Apa2 pun, jangan sesekali lupa untuk sediakan 1/10 daripada income anda untuk “pelaburan ke atas diri sendiri”…. Pasal inilah pelaburan yang terbaik di dunia…Dan inilah juga “aset” yang akan kekal bersama anda buat selama-lamanya. Jangan tak tahu… Ho..ho..ho…Yosh !

  25. Pendapat saya pula, hampir sama dengan cikgu salihah. Bezanya saya pecahkan simpanan kepada beberapa bahagian. Cth : (1) ASB (2) TABUNG HAJI (3) KOPERASI (4) BANK RAKYAT (5) SIMPANAN EMAS GIA di Public Bank… Lu ada lebihan wang lagi, biasanya saya kan bayar hutang2 seperti kereta LEBIH AWAL daripada kebiasaan. Apa2 pun, jangan sesekali lupa untuk sediakan 1/10 daripada income anda untuk “pelaburan ke atas diri sendiri”…. Pasal inilah pelaburan yang terbaik di dunia…Dan inilah juga “aset” yang akan kekal bersama anda buat selama-lamanya. Jangan tak tahu… Ho..ho..ho…Yosh !

  26. kalau orng bugis di sabah,kami hanya belanja 50% daripada pendapatan atau gaji kami dalam tempoh sebulan,yang 5o% lagi akan disimpan dalam bank.

  27. cara orang bugis berjimat cermat,jika gaji kita rm 2000 sebulan,mesti simpan 50% daripada gaji tersebut. yang 50% digunakan bayar ccm kereta,rumah dan belanja dapur.kena berjimat cermat kalau mahu senang. banyak orang yang hanya gaji rm 1000 sebulan dapat menampung hidup sekeluarga…. jadi kita mestilah sentiasa berjimat cermat macam orang bugis di negeri sabah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge