Orang Pekak Berjaya!!

Sewaktu saya di dalam dunia insurans dulu, satu nasihat yang saya terima dari mentor saya ialah.. “Jika anda ingin berjaya, jadilah orang yang pekak!”… pada waktu itu, konteks menjadi pekak ialah.. jangan mendengar apa-apa pun alasan yang diberikan oleh prospek anda daripada tidak membeli insurans dari anda.. dan insyallah.. anda akan berjaya. Kebanyakan, agen insurans gagal menjual insurans.. adalah kerana mereka terlalu mendengar alasan yang diberikan oleh prospek mereka.. kadangkala, alasan yang diberi oleh prospek adalah tidak munasabah… (Jika anda rasa, alasan “tidak ada duit” adalah alasan yang munasabah bagi anda untuk mengelakan diri dari membeli insurans, saya nasihatkan anda mencari alasan lain…  penjual2 insurans sudah mempunyai hujah standard yang bernas utk menangkis alasan seperti ini. )

Kini… nasihat yang sama saya baca di blog pakdi , tentang kisah katak pekak yang berjaya.

Juga di blog saudara irwan dahnil (Yeah! Kali ini saya berjaya mengeja nama irwan dahnil dengan betul) , jika anda ingin berjaya.. usah pedulikan apa orang kata!

Saya sememangnya setuju dengan nasihat tersebut.. dan bagi saya.. memang agak mudah untuk memekakkan telinga dan mentidak pedulikan kata-kata orang disekeliling yang saya gelar sebagai “pemusnah impian” ini.

Tetapi… entah macam mana, saya tidak dapat lari dari seseorang.. saya tidak mampu untuk memekakkan telinga dan lari jauh-jauh darinya. Orang itu…. adalah diri saya sendiri.

Sejak kebelakangan ini.. seperti ada satu suara dalam diri saya yang sentiasa menghalang saya daripada membuat sesuatu. Saya pun kurang pasti mengapa.. mungkin disebabkan terlalu banyak input & info yang akhirnya.. menyebabkan fikiran saya tidak habis-habis  menganalisa sesuatu perkara sebelum ia dilakukan. Akhirnya.. perkara tersebut.. terus tertunda.. dan tertunda… dan tertunda..

Adakah saya perlu berhenti menganalisa? Dan… “just do it”? …

Sehingga kini saya belum pasti lagi… saya masih lagi sedang menganalisa.. bagaimana projek saya yang satu ini, akan mampu serta memberikan kesan dan mengubah paradigma masyarakat kita di malaysia, tentang dunia perniagaan internet yang sebenar. Sekaligus menjernihkan semula nama perniagaan internet yang sudah mula sedikit tercemar dengan skim-skim #*%^.

Doakan saya berjaya dan saya amat memerlukan sokongan dari anda semua.

12 thoughts on “Orang Pekak Berjaya!!

  1. shuth,

    kalau dah dapat gambaran keseluruhan, put it in chapters… letak bab-bab.. buat ikut bab… sekurang2nya kita dah kecilkan skop, supaya bole fokus utk sebarang perubahan.

    kadang2 being to analytical ni, buat sakit otak je :)

    just do it!

  2. skim &%^$& tu menarik perhatian sebab kita belum cukup byk orang yang berjaya kot dalam perniagaan yang betul.

    ada dikalangan diorang promo naik BMW, Merc… kita?

    renung-renung….

  3. projek apakah itu? sy doakan shuth berjaya.

    soklan luar topik sat.

    saya godek2 nk up website guna FTP coffee cup tapi nk connect ke hosting fail la shuth… ada kuar error login name. cuba login cpanel boleh pulak. huhu penin2…

  4. irwan >> he he.. ini bukan ebook la nak buat bab2.. :D

    pakdi >> yer.. betul tu pakdi… mungkin kita pun kena pakai taktik keta sewa bila nak balik kampung.. oh!

    zamrizain >> kemungkinan, salah setting pada host, atau pun.. tempat kerja anda block port FTP.

  5. Pendapat saya,kebanyakan pengusaha perniagaan internet di negara kita lebih kepada IT product.Menyebabkan pasaran sempit dengan pemikiran “berniaga di internet adalah hanya untuk mereka yang menguasai IT dan berminat dengan IT”.

    Tiada tempat untuk fizikal product di malaysia.Walaupun shuth bermula dengan fizikal product,dengan margin yang rendah akhirnya terpaksa akur dengan pasaran.

    Ya,fizikal product amat mudah untuk di beli di pasaran.Tetapi bukan semua kawasan mempunyai product yang sama.Kos penghantaran yang tinggi juga membuatkan bukan semua kawasan mempunyai product yang sama.

    Atau perlukah usahawan IT perlu mempunyai fizikal product sendiri yang mana pada akhirnya memasarkan product hanya di internet baru boleh di gelar usahawan Internet?

    Sekiranya usahawan internet memekakkan telinga dengan hujah-hujah masyarakat berkenaan perniagaan internet,kemungkinan besar akan terus kehilangan potensi pembeli di internet yang mana pada akhirnya product-product yang di hasilkan oleh usahawan internet lebih menjurus kepada mereka yang berminat dengan berniaga di internet & masyarakat biasa hanya sekadar menjadi penonton laman web yang menjual.

  6. mentaliti masyarakat sekarang terhadap perniagaan internet semakin panas dek kerana makin bercambah skim dan saham neraka (rujuk metro)…namun itulah masyarakat kita mengejar yang pantas dan mudah sehinggakan memekakkan antara kebenaran padahal kisah dan tauladan ada didepan mata…

  7. yer.. ada betulnya juga apa yang dikatakan oleh along_vtx tu.. kadang kala kita memang kena observe permintaan dan feedback dari orang ramai sebelum buat apa2 satu projek. Tapi.. nak terima pun, pastikanlah pandangan tersebut adalah pandangan yang membina.. kalau pandangan yang kurang membina.. better pekakkan telinga.

    Nota: “Pandangan yang membina” bagi saya adalah, komen yang disertakan dengan cadangan.dan bukannya hanya komen semata2..

    mizi >> pasal orang sesat yang memekakkan telinga tu.. tak boleh buat apa la… they will be learn in a hard way…

  8. aduhh.. betul la kata awk shuth.. sy sdg kaji utk mulakan bisnes di internet, tapi susahnya bila ada suara2 luar yang berbunyi2 untuk melemahkan semangat..

  9. Pingback: penggila.com » Archive » Penggila t-shirt & perniagaan internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge