Orang Pekak Berjaya!!

Sewaktu saya di dalam dunia insurans dulu, satu nasihat yang saya terima dari mentor saya ialah.. “Jika anda ingin berjaya, jadilah orang yang pekak!”… pada waktu itu, konteks menjadi pekak ialah.. jangan mendengar apa-apa pun alasan yang diberikan oleh prospek anda daripada tidak membeli insurans dari anda.. dan insyallah.. anda akan berjaya. Kebanyakan, agen insurans gagal menjual insurans.. adalah kerana mereka terlalu mendengar alasan yang diberikan oleh prospek mereka.. kadangkala, alasan yang diberi oleh prospek adalah tidak munasabah… (Jika anda rasa, alasan “tidak ada duit” adalah alasan yang munasabah bagi anda untuk mengelakan diri dari membeli insurans, saya nasihatkan anda mencari alasan lain…  penjual2 insurans sudah mempunyai hujah standard yang bernas utk menangkis alasan seperti ini. )

Kini… nasihat yang sama saya baca di blog pakdi , tentang kisah katak pekak yang berjaya.

Juga di blog saudara irwan dahnil (Yeah! Kali ini saya berjaya mengeja nama irwan dahnil dengan betul) , jika anda ingin berjaya.. usah pedulikan apa orang kata!

Saya sememangnya setuju dengan nasihat tersebut.. dan bagi saya.. memang agak mudah untuk memekakkan telinga dan mentidak pedulikan kata-kata orang disekeliling yang saya gelar sebagai “pemusnah impian” ini.

Tetapi… entah macam mana, saya tidak dapat lari dari seseorang.. saya tidak mampu untuk memekakkan telinga dan lari jauh-jauh darinya. Orang itu…. adalah diri saya sendiri.

Sejak kebelakangan ini.. seperti ada satu suara dalam diri saya yang sentiasa menghalang saya daripada membuat sesuatu. Saya pun kurang pasti mengapa.. mungkin disebabkan terlalu banyak input & info yang akhirnya.. menyebabkan fikiran saya tidak habis-habis  menganalisa sesuatu perkara sebelum ia dilakukan. Akhirnya.. perkara tersebut.. terus tertunda.. dan tertunda… dan tertunda..

Adakah saya perlu berhenti menganalisa? Dan… “just do it”? …

Sehingga kini saya belum pasti lagi… saya masih lagi sedang menganalisa.. bagaimana projek saya yang satu ini, akan mampu serta memberikan kesan dan mengubah paradigma masyarakat kita di malaysia, tentang dunia perniagaan internet yang sebenar. Sekaligus menjernihkan semula nama perniagaan internet yang sudah mula sedikit tercemar dengan skim-skim #*%^.

Doakan saya berjaya dan saya amat memerlukan sokongan dari anda semua.

12 Comments

 1. irwan.dahnil March 20, 2007
 2. pakdi March 20, 2007
 3. Abd Rahman March 20, 2007
 4. zamrizain March 20, 2007
 5. shuth March 20, 2007
 6. zamrizain March 20, 2007
 7. along_vtx March 21, 2007
 8. mizi March 21, 2007
 9. shuth March 22, 2007
 10. batagolek March 23, 2007
 11. natiqua March 24, 2007

Leave a Reply

CommentLuv badge