Pelaburan halal

Walaupun banyak skim-skim pelaburan internet yang telah berkubur.. tetapi masih ada lagi peminat-peminat fanatik skim tersebut yang masih tidak berpuas hati dan inginkan skim-skim pelaburan tipu tersebut dihidupkan semula dan dihalalkan.

Alasan lapuk mereka.. adalah tidak adil mengharamkan skim pelaburan internet tersebut..  jika ingin haramkan.. maka, semua pelaburan juga perlu diharamkan. Bagi mereka, tidak ada satu pun pelaburan di dalam dunia ini yang halal.. semuanya adalah haram.

Oh!.. Maaf..  tetapi ia sunguh jelas sekali memperlihatkan kebodohan serta kebusukan hati mereka. Orang-orang yang busuk hati seperti ini, selalu beranggapan, jika mereka tidak boleh “membuat duit”… maka semua orang juga tidak boleh membuat duit!…

Sebenarnya… terdapat banyak lagi pelaburan-prlaburan yang halal di dunia ini.. cuma mungkin pelaburan ini tidak dapat memberikan pulangan yang tinggi dalam sekelip mata,  maka..  ia dianggap sebagai pelaburan yang “menyusahkan”.

Baiklah.. tanpa membuang masa.. saya senaraikan beberapasyarikat  pelaburan halal yang boleh anda sertai jika anda berhajat untuk melaburkan wang anda..

Unit Amanah

1. Public Mutual Berhad – Shariah Based Fund

  • Public Ittikal Fund
  • Public Islamic Equity Fund
  • Public Islamic Opportunities Fund
  • PB Islamic Equity Fund
  • Public Islamic Dividend Fund
  • Public Islamic Ittikal Fund
  • PB Islamic Asia Equity Fund

2.  RHB Unit Trust Management Berhad

  • RHB Islamic Growth Fund

3.  BIMB Unit Trust Management Berhad

  • ASBI Dana Al Mubin
  • ASBI Dana Al-Falah

4.  MAAKL Mutual Berhad

  • MAA Mutual Trust – MAA Mutual Al-Faid
  • MAA Mutual Syariah Index Fund
  • MAAKL Al-Fauzan

5. TA Unit Trust Management Berhad

  • TA Islamic Fund
  • TA Dana OptiMix

Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Anda juga boleh melaburkan wang anda di dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. Terdapat hampir 86%  kaunter  (1023 kaunter) di  Bursa Malaysia yang mempunyai kelulusan syariah.

Perniagaan

Satu lagi cara mudah untuk melaburkan wang anda adalah dengan melaburkannya ke dalam perniagaan. Ini adalah cara yang paling cepat anda boleh gandakan wang anda dan potensi keuntungannya juga tidak terbatas… bukan setakat 10%, 20% atau 300% setahun.. malah.. ia boleh mencecah sehingga beribu-ribu % setahun.

Jadi.. siapa kata tiada pelaburan halal di dunia ini?

20 thoughts on “Pelaburan halal

  1. Tak payah layan orang2 macam ni. Buang masa je. :-)

    Sejauh mana keikhlasan mereka ini dalam mencari pelaburan yang halal hanya ditentukan oleh yang empunya diri.

  2. apo kehal pulak dengan pelaburan dan perniagaan? ada yang masih keliru? kalo keliru antara yang halal dan yang haram, maka takkan nak kelirukan orang lain pulak…??

  3. Saya amat tertarik dengan artikel en.shuth ni…memang pasal melabur2 ni, masih ramai lagi yang tertutup minda. Tetapi kalau dengar pelaburan cepat buat duit..ha! Memang ramailah yang berbaris kat kaunter.

    Balik kepada isu pelaburan unit amanah ni, memang lambat nak dapat pulangan. Malah kalau dalam tempoh 35 tahun lagi orang tak mao.Tapi hakikatnya orang lain yg kita anggap kaya itu adalah hasil daripada kebijaksanaan org2 yg terdahulu.Sekarang ni, kita dah tak dengar ungkapan “Bijak dahulu, Bijak Sekarang”.

    Untuk menjadi kaya jalan ekspress ni cuma org tertentu jer, ketegori orang2 jenius macam Bill Gates bolehlah. Berapa ramai yg kecundang ikut langkah beliau ni.

    Berusaha untuk menjadi kaya itu tak salah sebenarnya kerana lumrah hidup ni kejayaan seseorang adalah diukur kepada kekayaannya.Pada saya kita hendaklah mempunyai perancangan, pelan A,B,C-Z.

    Pelan A: Kaya Cepat- carilah jalan mcmna pon.
    Pelan B: Kaya Lambat- 10% drp pendapatan gunakan untuk pelaburan.
    Pelan C:-apa2 ja la.

    Tips untuk Melabur:
    1. Melabur dalam Institusi yg stadbil dan rekod sejarah yg cemerlang.
    2. Melabur dalam produk2 yg BARU dilancarkan.
    3. Pelaburan yg berisiko rendah tp pulangan tinggi.

  4. Saya ni baru nak berjinak-jinak dengan perniagaan di internet, tapi bile melayari laman web yang berkaitan kepala saya menjadi semakin pening, mana taknya berbagai-bagai janji manis yang dikatakan ada yang meletakkan pelbagai perkara dalam menjalankan perniagaan ini dan ada pula yang terlalu simple dan mudah tetapi boleh menjana pendapatan puluhan ribu ringgit. Tak tahu yang mana satu yang betul! itu belum lagi yang jual e-book bermacam-macam sampai tak tahu mana satu yang diperlukan.Tapi yang paling penting bukan banyaknya duit yang diperolehi tetapi pendapatan yang halal untuk menjamin kebahagiaan dunua dan akhirat. boleh komen sikit……

  5. saya baru lagik kat sini..
    hope dapat tunjuk ajar or tips2 bergune dr otai2 kat sini k.
    saya mmg berminat aboput kewangan ni.
    saya skrg pn duk invest dalam public mutual laa.. letak sikit dalam fund lain2..yg islamic la.. alhamdulilah..pulangannye berbaloi berbanding simpan dalam asb..kalo ade sesaper nk tau lebih lanjut msg me k..teruatamanye yg duk kat trg la k

  6. saya interested jugak nak invest dlm public mutual tu
    tapi tak tau macammana. blh tak kongsi berapa minimum dan brapa lama tempoh matang dia? tq

  7. Akum,

    Saya ingin menjawab soalan dari mummynaufal tu ye. Untuk melabur dalam public mutual tu, anda kena tahu risk profile anda sama ada konservatif, moderate atau aggresif. Pelaburan minimum adalah RM1000. Jangka masa matangnya adalah antara 3 ke 5 tahun.

  8. salamz….sy nih interested plak ble tgok aritu kwn sy bergambar ngn duit yg “berikat getah” berlambak longgok atas meja…..tapi sy nih jenis x ske nk percaya ngn MLM nih….so saje la ask die…”weh ko nih, byk no duit, biznes pe beb? MLM ke?” pehtu die pon jwb..”haahla..mane de yg leh dapat duit cepat if not from internet bizs” so kat sni sy terwonder…mmgla haram kan…bizs camnih..tapi camne eh…sy pon teringin nk invest nih…tapi sy still balaja…xpela dapat pulangn lambat pon…asalkan ade pulangan…..hehehehe..so leh tlg tunjuk ajar x??nk yg islamic punyer……plzzz

  9. assalamualaikum semua,sapa2 yg nak melabur dalam amanah saham boleh call/sms saya ,anda boleh melabur secara tunai atau sapa2 yg ada akaun KWSP pun bole melabur guna akaun 1.min pelaburan rm1000. JAMIAN SARIF(PERUNDING UNIT AMANAH PUBLIC MUTUAL)-012 2676091 AREA KLANG,SHAH ALAM,KL,BANGI,DAN KAW SEKITAR.

    P/S-SORI shuth buat promosi kat sini.patik tumpang lalu

  10. askm. salam sejahtera.
    Saudara. saya ada masaalah untuk menyelesakan hutang bank deangan kadar interest 9% setahun. sekarang berniaga sikit sikit dalam bidang jahitan uniform dan pakaian leleki & perempuan. Bolih saudara bantu saya untuk selesaikan masaalah tersebut.
    terima kasih
    ZULKIFLI HP 017-6602463

  11. Salam. Kalau ada yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut lagi
    tentang amanah saham, saya boleh jelaskan baik dan buruknya. Memang ada yang halal dan haram, kita kena mengetahui yang mana satu yang boleh disertai dan dipercayai.

  12. As salam..saya nak tanya..kalau melabur di http://www.meccafund.com tu halal x..divden sebln dlm 10%-30% sebulan.melabur di hotel2 mekah.selain tu boleh jga menyimpan utk wat umrah.kalu musim haji ni dividen mgkin tinggi sebb ramai yg duk hotel..bermnat jga nk join tp risau x halal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge