3 faktor penentu kejayaan perniagaan anda

Di dalam apa-apa jua perniagaan pun.. terdapat 3 faktor yang akan mempengaruhi sama ada perniagaan itu akan berjaya atau gagal. Tidak kiralah sama ada ia perniagaan konvensional. perniagaan internet, perniagaan mlm mahupun perniagaan jalanan. 3 faktor yang akan saya nyatakan ini, adalah faktor asas..

1) Komitmen Diri

Apabila anda ingin menjalankan sesuatu perniagaan, faktor yang paling utama ialah mengenai diri anda. Sejauh mana anda dapat memberikan komitmen kepada perniagaan anda? Kebanyakkan perniagaan gagal adalah disebabkan oleh kurangnya komitmen daripada pengusaha perniagaan tersebut.

Sebagai contoh, perniagaan kedai roti. Bolehkah anda membuka kedai anda ikut suka hati anda?… Hari isnin anda buka… hari selasa anda tutup.. hari rabu. anda buka setengah hari… tapi kalau rasa-rasa macam malas.. anda tak buka langsung. Kemudian, lain hari.. kalau rasa sangat rajin.. and abuka kedai roti anda dari pagi sampai malam. Esoknya, rasa penat, buka setengah hari.. sebelah petang sahaja!

Oh!.. 2 bulan…. kompem.. kedai tutup terus…

Begitu juga dengan perniagaan internet, khususnya perniagaan yang berasaskan perkhidmatan. Hari ini, layan customer.. sangat cemerlang dan pantas.. esok, lambat sedikit.. lusa.. sebab ada exam.. 2-3 hari tak reply email. Lepas exam.. laju semula… ya.. ini adalah masalah yang seringkali dialami oleh mereka yang menjalankan perniagaan internet sewaktu sedang belajar. Tidak ada salahnya untuk anda menjalankan perniagaan internet sewaktu sedang belajar.. tetapi seelok-eloknya pastikan anda mampu memberikan komitmen yang “sebaiknya”. Kalau boleh, elakkan perniagaan yang berbentuk “servis” (seperti webhosting & training).. kerana perniagaan yang berbentuk servis selalunya, memerlukan “komitmen” yang tinggi. (lainlah kalau anda mampu mengupah pekerja.. itu lain citerlaa..). Customer yang “ganas”…. tidak akan peduli sama sekali apa masalah anda.. anda tgh exam ke? tgh putus cinta ke? mereka peduli apa?…  itu masalah anda.. bukan masalah mereka.. apa yang mereka tahu, mereka bayar anda dan mereka mahukan produk (hak) mereka.. business is business.. if you can’t serve or deliver..  you better not doing a business.. pergh!

2) Produk yang berkualiti

Faktor yang kedua ialah produk. Jika anda berkomitmen tinggi sekali pun.. tetapi jika produk anda tidak bagus! Perniagaan anda pasti akan gagal.

Siapa yang nak beli roti yang masin & keras?
Siapa nak beli pencuci muka yang boleh menyebabkan kulit muka mengelupas?..
Siapa yang nak beli  hosting yang selalu down 24/7?
Siapa yang nak beli webdesign yang buruk dan menghinakan?

Jadi… sebelum anda menjual apa-apa produk.. pastikan produk anda berkualiti!
Bagaimana nak tahu ia berkualiti atau tidak? Ada banyak cara..  boleh gunakan kaedah beta tester, produk review, product consultation ataupun benchmark score.

3) Strategi Pemasaran (Marketing Strategy)

Ini juga adalah merupakan faktor utama yang akan menentukan sama ada sesuatu perniagaan itu berjaya atau tidak. Strategi pemasaran adalah termasuk kaedah promosi, lokasi perniagaan (bagi perniagaan konvensional) , pembungkusan produk, pengiklanan, pricing, branding dan sebagainya. Saya kira ramai yang sudah tahu tentang perkara ini.

Bagi perniagaan konvensional.. perkara yang paling utama dalam strategi pemasaran ialah.. lokasi.. lokasi.. lokasi..

Bagi perniagaan internet pula.. perkara yang paling utama dalam strategi pemasaran ialah.. promosi.. promosi.. promosi..

Tanpa strategi pemasaran yang baik… tidak ada gunanya anda mempunyai produk yang terbaik di dunia serta komitmen diri yang tinggi menggunung. Ia tidak akan berhasil. Jadi, rangka dan laksanakan strategi pemasaran anda sebaik mungkin.

Ok.. itulah antara 3 faktor penting yang dapat saya kongsikan dimana, ianya akan mempengaruhi kejayaan ataupun kegagalan sesebuah perniagaan . Oleh itu, jangan sesekali mengabaikan dan ambil mudah  3 faktor ini, ia adalah faktor kritikal untuk menentukan kejayaan ataupun kegagalan perniagaan anda.

Sekian..  Takbir!!… (ho! ho!.. baru lepas deman pilihanraya!)

P/s:- Tahukah anda? saya terpaksa mengeluarkan Rm169 untuk mendapatkan tips ini. Dan kini, saya berikan ia percuma kepada anda… istimewa untuk anda sebagai pembaca blog ini!

9 thoughts on “3 faktor penentu kejayaan perniagaan anda

  1. salam.dlm perniagaan, selalunya ‘oksigen’ aka semangat/motivasi akan hanya bertahan setiap 3 bulan dan perlu dicaj selalu. Cara mengecaj samaada bergaul dgn rakan2 niaga (yg positif) atau hadiri majlis ilmu perniagaan.camne dgn kabinet kerajaan yg baru?ada komen?tk.syamsul.

  2. oh! baru perasan.. abg syamsul nie.. abg ipar pakdi yer…
    salam pertemuan kembali.. :)

    pasalkabinet.. he he he.. no komen…
    pasal politik nie kureeeng skit.

  3. salam bro shuth, abg ipar pakdi..korrek (5x). dlm buku blogger, blog,blogging tulisan Rosli Jamal ada disebut yg arena blog (atau internet biz dsb) ni dah disertai oleh ramai org dari pelbagai peringkat ; sebiasa-biasa org hinggalah ke org besar2. Jurang Digital masih jelas juga walaupun sasaran PBB adalah 25% pengguna internet seluruh dunia yg mana Msia tika ini cuma sekitar 7% shj (petikan UM ,Johann Jaafar).salam.Syamsul.

  4. betul tu,komitmen no satu.macam student slau busy.Bagi saya kalau sambil blajar jual ebook,design atau software pun dah cukup bagus.Thanks.Bersemangat ni…. :)

  5. Salam saudara Shuth.
    Memang dalam apa jua yang kita lakukan perlu 3-serangkai ni … komited, good product & strategi pemasaran … semuanya berkait rapat antara satu sama lain … thxs utk info2 dan tips2 perniagaan yang amat berguna ini. Btw sampaikan salam pada orang rumah yer …

  6. Pingback: Orang asli beli vacum? at MohdSuhaimy.com | Tips Perniagaan Internet & Pengurusan Kewangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge